Thursday, March 2, 2017

Kuidas otsingumootorid on muutnud meie elu

Otsingumootorid tunduvad meile igapäevased ning nende kasutamine on muutunud loomulikuks. Raske on ette kujutada aega kõigest paar aastakümmet tagasi, mil info saamiseks oli vaja osta ajalehti ning ajakirju ja teadustöödega tutvumiseks pidi sammud seadma raamatukogu suunas, kus vajaliku info leidmine võis aega võtta päevi. Tänapäeval on vaja vaid paari sõna sisestada otsingumootorisse ning avaneb valik sadadest võimalustest, mille seast õige otsimine võtab harva aega rohkem kui paar minutit.

Ometi pole välja surnud ei ajalehed ega ajakirjad ja ammugi mitte raamatukogud. Paberkandja surma on ennustatud pikalt kuid ometi ei tundu selle saabumine ukse taga olevat. Ajalehtede ja ajakirjade tellimine on jäänud vanema elanikkonna harjumuseks, kes ei tunne ennast arvuti taga mugalt või lihtsalt naudivad paberilt lugemist rohkem. Raamatukogud on aga endiselt laialt kasutatavad, enamasti koolide poolt. Mitte ükski kool ega lapsevanem ei jõuaks igal aastal igale õpilasele uusi õpikuid osta, seega laenutatakse raamatukogust semestri alguses ning viiakse semestri lõpuks tagasi. Peale õpikute ja teadmeteoste pakuvad raamatukogud ka laia valikut ilukirjandust, millele otsingumootorite abil võrdväärset ei leia. Kõnekeeleski on välja kujunenud väljend ’guugeldama’, mis on igalühele meist mõistetav.

Otsingumootorid on muutnud infojahi lihtsaks ja mugavaks, kuid ka lihtsamini manipuleeritavaks. Igaüks võib midagi üles riputada ja kuulutada selle tõesust. Lugeja peab otsustama kas kirjutatut uskuda või mitte.


No comments:

Post a Comment