Thursday, February 23, 2017

Kaks nähtust varajasest Internetist


  • Projekt Gutenberg

E-raamatud tunduvad moodsa leiutisena, kuid on ideeliselt eksisteerinud 1971 aastast alates, mil sai alguse Gutenbergi projekt. Tegemist on maailma vanima digitaalse raamatukoguga, mille kollektsioonis on üle 50 000 raamatu. Projekti eesmärgiks on koguda ning levitada võimalikult paljudes keeltes ja formaatides e-raamatuid, et võidelda kirjaoskamatuse ja üldise harimatuse vastu. Nende eesmärkide täitumise lihtsustamiseks on raamatukogu teenus tasuta. Arvestades, kui kaua on e-raamatute idee eksisteerinud on üllatav, et läks niivõrd palju aega enne kui e-raamatud muutusid igapäevaseks nähtuseks.

  • LaserDisk

Kaks aastat peale VHS-i turule toomist, tutvustati rahvale LaserDiski, DVD suuremat venda. VHS formaadi ees oli uuel tehnoloogial mitmeid eeliseid. Pildikvaliteet oli tunduvalt parem ning oli võimalik salvestada nii digitaal kui analoog audiot. Kogu kupatus oli organiseeritud peatükkide kaupa nagu DVD-elgi tänapäeval. Läbilöömist takistas toote kallis hind, kohmakas suurus ning lihtne kahjustatavus. 

Huvitav fakt :). Esimene veebikaamera loodi selleks, et teadlased saaksid jälgida kohvimasinat ja teaksid, millal värske kohvi valmib.


No comments:

Post a Comment