Thursday, March 30, 2017

IT professionaal Eestis aastal 2017

Selleks, et saada professionaaliks ükskõik mis alal on tähtis olla teadlik ning huvituda oma erialast. Inimene, kes on nühkinud ülikoolipinki lihtsalt paberi jaoks, ei saa kunagi olla tõeline prof oma valitud alal, kui puudub reaalne huvi ning valmidus edasi areneda. Teadmatust saab ravida õppimisega kuid huvi puudumise vastu ei aita miski. Sunniviisiliselt professionaalsust ei saavuta,

IT alal on tähtis armastus tehnoloogia vastu, selle mineviku, oleviku ja tuleviku tundmine. Üldised teadmised on kasulikud kogu vallas, kuid IT on lai ning hea on omada ka spetsiifilisi teadmisi kitsamas perspektiivis, ehk olla spetsialiseerunud kitsa valdkonna peale, kuid olla antud valdkonnas väga hea.

Tänapäeval on jaotus erinevate erialade vahel hägustunud ning tõeliselt professionaalse taseme saavutamiseks on vaja baasteadmisi kõigist. IT inimene peaks olema tuttav äri-ja juura põhitõdedega, tundma turunduse ja klienditeeninduse põhimõtteid. Ettevaatlikuks peaks muutuma siis, kui hakkab kehtima ütlus jack of all trades, master of none. Oma alal profiks saamiseks ei piisa vaid laiadest teadmistest, tänapäeval on tähtis ka omada kogemusi ning olla teadlik viisidest kuidas oma teoreetilisi teadmisi praktiliselt kasutada. Selle koha pealt on IT sektor veidi omapärane, et professionaalid ei pruugi sugugi mitte alati olla ülikoolipaberitega, vaid on ka olemas inimesi, kes on kõik vajalikud teadmised ja oskused ise omandanud. Meditsiinivaldkonnas selline asi võimalik ei ole.

Lisaks erialastele teadmistele peab tänapäeval ka iga töötav inimene omama teatud omadusi, et olla edukas. Tiimis töötamise oskus on olulisem kui kunagi varem, sest iga tõsiseltvõetavam projekt vajab rohkem kui ühte loojat ja haldajat. Oma teadmiste jagamine ning pidev juurde õppimine on hädavajalikud, et olla meeskonna täisväärtuslik osa. Kuna kõik meeskonna liikmeid ei pruugi olla IT inimesed, siis on vajalik ka osata oma teadmisi ja arvamusi selgitada lihtsalt ja kõigile arusaadavalt.

Professionaalsus eeldab oma ala tundmist ning sellega kaasas käivaid oskuseid, võimekust oma teadmisi edasi anda ning eelkõige kirge oma eriala vastu.


No comments:

Post a Comment