Thursday, March 9, 2017

„Challenges of the global information society“ arvustus

Pekka Himaneni raport on huvitav ja mõnes mõttes natuke naiivne. Tegemist on vana artikliga, kuid sellegi poolest on hea analüüsida, millised tema ideedest on toimunud või toimumas ning mis on nende tagajärjed. Informatsiooniühiskond nagu ta seda nimetab on globaliseerumise ning tehnika kiire arengu tagajärg. Peamised katsumused, mida me tänapäeval kõige valusamalt tunneme on otseselt põhjustatud sellest, et ühiskond, milles me elame, ei suuda areneda nii kiiresti kui areneb meie tehnoloogia. Arenenud maade ja arenevate vahe on tuntavam kui kunagi varem.

Euroopa stagnatsiooni üks põhjuseid on vananev ühiskond, mida üritatakse parandada tööjõu võõrsilt sisse toomisega. Immigratsioon Euroopasse on aga peaaegu muutunud sünonüümseks pagulaste sisserändega. Sõjapõgenikud on hell teema ka eestlastele, kellest enamik on ära hirmutatud mujal EU-s toimuva mürgliga. Ideeliselt peaks asi olema lihtne – pakume asüüli sõjakoldest põgenevatele inimestele, integreerime nad oma ühiskonda ning vastutasuks saame uut tööjõudu. Reaalsus on unistusest tunduvalt teistsugune. Nagu eestlased teavad ei ole integratsioon sugugi nii lihtne nagu paberil tundub. Sisserännanud ei hülga oma kombeid ega kultuuri uue vastu vaid eeldavad, et see mis oli aktsepteeritav nende vanas riigis peaks olema okei ka uues. Haritumad püüdlevad ühise mõistmise suunas kuid tihti põrkuvad vastu seina, mille põliselanikud on rajanud enda ümber, kartes kaotada seda, mille nimel nende esivanemad on võidelnud. Sotsiaalsed sõdalased sõimavad vankumatuid konservatiive, mõistmata, et mõlemal juhul on tegemist ekstreemsustega ning tavainimest ei tõmba kummagi pakutud lahendused. Vajame informatsiooni vaba liikumist ning inimeste avatut mõtlemist, et leida lahendus, mis on mõlemale osapoolele kasulik.

Informatsiooniühiskonna ideaalseks toimimiseks on vaja informatsiooni tasuta ning tõkestamata liikumist. Riikide piirid on hägustunud, kuid meil on veel pikk tee käia täieliku vabaduseni. Püüame aidata arenevaid riike, pakkudes neile abi ning üritades lahendada nende probleeme. Edusammud on aeglased tulema. Meid tõkestab taas tohutu kultuuriline lõhe. Kannatlikult õpetades ning jagades oma teadmisi püüame neid tuua endile lähemale, pakkuda paremaid eluviise, edukamaid lahendusi. Riigisisesed pinged suudavad aga aastakümneid väärt pingutused hetkega maatasa teha. Riigipeade vahetumine, uute režiimide tekkimine, seaduste muutumine – ning meie euroopalikud õpetused kukuvad kokku nagu kaartidest maja. Uuemad lahendused on olnud edukamad, pakkudes ligipääsu informatsioonile ning andes inimestele vaba valiku, mida õpitust implementeerida ja mida kõrvale jätta. Kui vaid kõikide riikide valitsused oleksid koostööaldis ning tegeleksid vähem ajupesu, propaganda ning infovoolu takistamisega.

Riigi siseolukorda mõjutab kõige tugevamalt antud riigi majanduslik seis. See sõltub mitmetest faktoritest, kuid kõige valusamalt mõjutavad igapäevaelu töötingimused. Eesti on selles mõneti eriline. Kerkinud on esile esimesed põlvkonnad, kes ei mäleta Nõukogude Liidust midagi ning koos nendega ka suur ports probleeme. Me ei mõista vanemaid põlvkondi ning sõdime vihaselt nende mentaliteedi vastu. Nooremad põlvkonnad ei ole nõus ennast kopikate eest surnuks töötama, samal ajal kiites oma riigi hiilgust. Meid ei eralda enam raudne eesriie ning teame väga hästi, et mujal maailmas on parem. Me ei ela selleks, et töötada. Me ei tunne rahuldust rutiinse nühkimise eest saadud miinimumpalgast. Oleme kasvanud üles nähes kuidas meie vanemad rügavad päevast päeva tööd teha, motiveerides end mingi kättesaamatu parema tulevikuga. Seda tulevikku aga pole saabunud. Illusioon on purunenud ning lootus on kadunud. Ei tasu imestada, et meil on kümneid tuhandeid noori, kes ei õpi ega tööta. Tegemist on eriliste lillekestega, kellele on kasvades lubatud ideaalset tulevikku, maailma, kus nad saavad olla kes iganes nad tahavad. Reaalsus aga on lömastanud igasuguse lootuse selle maailma saabumiseks. Tõde on see, et nad peaksid töötama veel rohkem ja kauem kui nende vanemad seda tegid, teenides olematut palka, elades võlgu ning karjudes valitsuse poole, kes elab kõrvad kinni topitult teisel pool jõge. Kümned tuhanded noored on kaotanud lootuse parema elu saabumisest. Sajad spetsialistid lahkuvad meie riigist igal aastal võttes kaasa oma teadmised ja oskused, et neid implementeerida riigis, kus nende töö on kõrgemalt tasustatud.

Pekka Himanen rõhutab mitmeid kordi avatuse ja lahkuse vajadust. Peame olema innovaatilised ning arenema kiiresti, olema vastuvõtlikud uutele ideedele ja rakendama neid ühiskonnale kasulikult. Isiklikult arvan, et ta loodab inimestest väga palju ning tundub suruvat nende headele omadustele. Tema toodud lahendused on aga veidi idealistlikud, võtmata arvesse inimeste tohutut isekust ja ahnust. Astume väikseid samme paremuse poole kuid meil on veel pikk tee ees ideaalsesse informatsiooniühiskonda jõudmiseks. 

No comments:

Post a Comment