Thursday, May 18, 2017

Open Life: The Philosophy of Open Source by Henrik Ingo arvustus

Raamat on mõningad aastad vana ning juba eelsõnas on autori märge, mis hoiatab lugejat arvestama info aegumisega. Siiski on raamatus huvitavad ideed ning filosoofiad, mis jäävad kehtima ka kaasaegsemas kontekstis.

Autor Henrik Ingo on enamasti keskendunud Linuxi sünnile ja arengule ning open source ärimudeli tekkele. Raamat on kirjutatud lihtsas keeles ning tavainimesele mõistetavalt, hoidudes liialt spetsiifilisest keelekasutusest.

Open source ärimudel ei ole vaid tarkvara jaoks lahendus ning nõustun autori ideega seda laialdasemalt levitada ning võimalusel ise kehtestada. Lugedes meenus mulle pidevalt üks totramaid asju, millega hiljuti kokku puutusin, kui restoranis pisikese kokteili koostisosade kohta küsisin ning sain vastuseks, et tegemist on ärisaladusega. Ei soovinud ma kalli prae retsepti vaid huvitava nimega kokteili koostisosi, mida hiljem jooki juues polnud sugugi mitte raske aimata. Miks peaks sellist asja üldse varjama?

Huvipakkuv on muidugi ka tõsiasi, et kuigi raamat on internetis soovijatele vabalt saadaval, siis on võimalik seda ka paberkandjal osta. Kellel rahalisi vahendeid pole, saab informatsioonile ligi kuid soovi korral on võimalus ka autorit rahaliselt toetada. Idee levib ning maksmine on puhtalt vabatahtlik, mis edastab selgelt sõnumi, et autor on kirjutanud teose oma arvamuse avaldamiseks ning mitte võimalikult suure papi kokku ajamiseks.

Henrik Ingo räägib lisaks kõigele muule ka häkkerikultuurist, juhimudelitest, litsentsidest ja ka tavaelust läbi näidete ning humoorikate kommentaaride. Kogu kirjutist ühendav joon on vabavaraliste ideede levik ning implementeerimine.

Kõige veidram ning võibolla huvipakkuvam osa on raamatu lõpus, kuhu on lisatud Linus Torvaldsi isklik kirjeldus projekti juhtimise ning erinevate otsuste vastu võtmise kohta. Järelsõnast jääb kõlama tema üldine vastumeelsus käskude pimesi täitmise vastu, ning suurte otsuste ning kuupäevade paika panek. Tulevikku ei oska meist keegi ennustada ning pigem anda välja terviklik ja kvaliteetne, kui kiirustatud ja vigane produkt. Kehtiks vaid sama mentaliteet kõikjal ning me ei peaks pidevalt muretsema järgmise suure kuupäeva pärast, mis lähenemas on.

Kokkuvõtvalt on tegemist vägagi informatiivse ja huvitava teosega, mis läheb hästi kokku ning ka mõnevõrra katab kursusel juba läbitud teemasid. Kuigi info on veidikene vana, ei ole raske raamatu näidetega suhestuda ning aktiivselt kaasa mõelda. Ainukene negatiivne märkus oleks, et kohati tundus tekst natuke Linuxi fännipoisi ülistusena Torvaldsile, kuid ka autor ise tundis seda tajuvat ning astus sammu tagasi. 

To live an open life. 

No comments:

Post a Comment