Thursday, May 18, 2017

Eetika ja IT

Valisin uurimiseks Suure Venna Microsofti IT-eetikakoodeksi. Tegemist on küllaltki standartse ja mõnes mõttes tavapärase eetikakoodeksiga, kuid silma torkavad ka erinevused, mis kirjeldavad antud suurfirma mentaliteeti.

Esimesena torkas silma litsentsitud vara kasutamise keelamine, mida on küllaltki lühikeses nimekirjas mainitud lausa kaks korda. Microsoft on vägagi tuntud oma vara kaitsmise suhtes ning open source liikumisele vastu olemises, kuigi viimaste aastatega on olud veidi muutunud ning ka Microsoft on astunud samme vabavaralise tarkvara suunas. 

Järgmisena tundus veider soovitus internetti kasutada panganduseks ja šoppamiseks, millele järgnes hoiatus mitte jagada tundlikku informatsiooni kergekäeliselt. Minu jaoks on need veidi vastukäivad, sest kas mitte internetipanga kasutamine ei tekita situatsioone kus tundlik informatsioon on kergesti kättesaadav? Tuleb meelde hiljutine tragikoomiline juhtum, kus vanem naisterahvas pidi nädalaid Swedbankis seletama käimas, et ei ole kuidagi võimalik, et peale internetipanga kasutamist Kuressaares, on kahekümne minuti jooksul tehtud oste Dublinis ning kahe tunni pärast on sama naisterahvas uuesti Swedbanki Kuressaare esinduses ning nõuab raha tagasi tehingute eest, mida ta kunagi sooritanud ei ole.

Tundliku informatsiooni kogumise ja jagamisega on muidugi ka Microsoftil endal kogemusi, kõige hilisem skandaal tekkis, kui tuli välja, et firma kogub kasutajate andmeid ka siis, kui kõik selleks vajalikud nupud on välja lülitatud (tegemist oli Windows 10 süsteemiga). Firma küll väidab, et see on privaatsuse ohverdamine turvalisuse nimel ning võimalikult hea kasutajakogemuse loomiseks vajalik, kuid kahju oli juba tehtud. 

Veidi kummalisena tunduvad ka kolm punkti, mis kõik adresseerivad küberkiusamist. Tegemist on probleemga, kuid lühikeses nimekirjas on sellele pööratud mõistmatult suurt tähelepanu. IT-eetikakoodeks peaks täiendama meie igapäevaeetikat ning teadvustama internetikommetest inimesi, kes sellega tuttavad ei ole. Ära naabriplikat kiusa tundub veidikene lapsik ja ülepingutatud lisand sellele. 

Mõistagi on head omadused suunatud sellele, et inimesed kasutaksid antud firma teenuseid ja tooteid ning nendes punktides surub Microsoft suhtlemisele, tutvuste loomisele ning vanade sõprade leidmisele. 

Suurfirma poolt on tegemist veidra ning mitte väga informatiivse eetikakoodeksiga, mis keskendub liialt oma mentaliteedile ning mitte eriti palju kasutaja jaoks kasulikkusele.

No comments:

Post a Comment